Karin Törnqvist som gick ut med bristerna i Göteborg Energis upphandling. Foto: Karin Nilsson/Scanpix

Visselblåsaren hade rätt om Göteborg Energi

Den uppmärksammade jätteupphandlingen av elmätare i Göteborg godkänns nu i en oberoende granskning. Budget och tidsplan har hållits. Men det kommunala bolaget får kritik för bristande öppenhet gentemot sina medarbetare och för bristande kontroll när 260 000 elmätare byttes ut.

Bytet av elmätare för 700 miljoner kronor har varit kostsamt också för förtroendet för Göteborg Energi. En av de anställda konsulterna, Karin Törnqvist, kritiserade upphandlingen internt, utan att få gehör. SVT:s Uppdrag granskning kunde sedan avslöja hur ledningen försökte tysta henne. Avslöjandet ledde till att en chef fick sluta.

Rapporten som tagits fram av konsultföretaget Preera på uppdrag av kommunledningen slår fast att Karin Törnqvist hade rätt i att anställda inte samtidigt borde jobba för leverantören (Embriq).

– Det är inte så lyckat när man sitter i intressekonflikter. Man kan inte jobba för två samtidigt. Det är en mycket bra lärdom att dra nytta av framåt, säger Lotta Brändström, Göteborg Energis nya vd.

Är ni skyldiga Karin Törnqvist en ursäkt?

– Nej, men vi är skyldiga alla våra kunder och alla omkring oss att vara öppna och hantera kritik på ett bra sätt, säger Lotta Brändström.

Törnqvists kritik att leverantören fick för stor makt över driften har Göteborg Energi beslutat rätta till.

Att Göteborg Energi tagit stora risker och att styrelsen och styrgruppen för projektet haft dålig insyn är tydligt i rapporten. Skuggan faller tung på förra VD:n Anders Hedenstedt, som även han fått sluta, efter vidlyftiga avtal om ersättningar till nära chefer.

Karin Törnqvist fick ifjol utmärkelsen Årets whistleblower och frågan om en ursäkt till henne lär komma upp på måndag, när styrelsen för Göteborg Energi behandlar rapporten.

– Jag kan inte säga något om det idag, utan vi får ha den diskussionen och se vad man kommer fram till. Jag beklagar att man inte har lyssnat, säger Göteborg Energis ordförande Kia Andreasson (MP).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".