Foto: Scanpix.

Färre vaccinerar sig mot influensa

Smittskyddsläkare Per Follin: ”riskgrupper bör vaccinera sig”
1:10 min

Årets vaccination mot säsongsinfluensa är igång sedan några veckor tillbaka men samtidigt märks tendenser att färre vill vaccinera sig. Det kan bero på tveksamhet efter rapporter om allvarliga biverkningar, som narkolepsi, efter vaccination mot svininfluensan 2009.

Men risken att man ska få allvarliga biverkningar om man vaccinerar sig mot säsongsinfluensan är väldigt liten.

– De som tillhör de medicinska riskgrupperna, det är de som man vet löper en ökad risk att bli svårt sjuka och där är vår starkaste rekommendation att acceptera vaccinationen, säger Per Follin, läkare vid smittskyddsenheten i Göteborg.

Till riskgrupperna räknas alla som fyllt 65 år samt personer som oavsett ålder har vissa kroniska sjukdomar, men även kvinnor som inte vaccinerades mot svininfluensan och nu är gravida, uppmanas att vaccinera sig.

Ingen vet när årets influensa kommer att bryta ut, men det kan vara den närmsta månaden. Enligt världshälsoorganisationen, WHO, är det samma typ av influensa som ifjol och även vaccinet är detsamma.

Men det är inte samma vaccin som användes vid svin-influensan.

– Det vaccin som vi har till årets säsongsinfluensa är ett annat vaccin än det vi hade 2009, under pandemin, säger Per Follin. Vaccinet har ingen förstärkningssubstans, innehåller tre olika virusstammar och är väl beprövat. Den här typen av vaccinkomponenter har använts under många säsonger och inte gett upphov till biverkningar av den art som vi såg under pandemin 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".