Svårare få vapenlicens för sportskyttar

1:35 min

Det har blivit svårare för sportskyttar i Göteborg att få licenser för enhandsvapen. Det efter att polisen sett över hur dom tillämpar lagen - å nu ställer polisen högre krav på skyttarna, det ska vara svårt att få ett vapen å framför allt - att få flera vapen.

Men det drabbar skyttar som inte tävlar så ofta, säger två medlemmar i en pistolskytteförening i Göteborg, som vill vara anonyma.

– Titta i lagtexten så finns det inget som säger att man måste tävla. Du ska vara aktiv inom din klubb, men vi anser att man är aktiv om man kommer och tävlar hos oss, eller om man tränar aktivt, säger en medlem i en pistolskytteförening i Göteborg.

Det var ungefär ett år sen polisen började kräva in till exempel tävlingsresultat för att ge vapenlicens. Tidigare räckte det med ett intyg från klubben, och enligt rikspolisstyrelsen så har det varit många avslag i just Västra Götaland. Anna Arnell är jurist och biträdande chef för tillståndsverksamheten:

– Vi har sett över lagstiftningen och sett att vi behöver förbättra oss. Det ska finnas synnerliga skäl för att få vapen, genom de utslagen som vi fått hittills tycker vi att vi ligger rätt i vår bedömning.

Det har vart klagomål från skyttar i Västra Götaland och svenska pistolskytteförbundet säger att polisens bedömningar skiljer sig i landet. Rikspolisstyrelsen tittar just nu på om polisen i landet bedömer vapenlicenser likartat. De skyttar jag pratat med vill framför allt veta vad som gäller.

– Det kan vi acceptera om vi vet var måttstocken finns.

Men det är en bedömningsfråga i varje enskilt fall, säger Anna Arnell jurist.

– Man kan inte säga att man ska ha varit med i fem tävlingar eller åtta tävlingar utan det är en bedömning.

Jonna Burén

0721-557442

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista