Mimmi von Troil, Västtrafik. Foto: Sara Holmberg

Bussbolag hoppas på mer järnväg

Västtrafik: ”Hoppas på järnväg”
1:46 min

Pendlingssträckan mellan Borås och Göteborg är Västveriges mest trafikerade. I rusningstrafik körs bussar ofta bara med fem minuters mellanrum. Kapaciteten är snart slut, befarar Västtrafik.

Linje 100 har blivit en stor succé för Västtrafik. När bussarna går var tionde minut är de proppfulla med pendlare.

Jämfört med förra året har antalet resenärer på linje 100 ökat med nästan 25 procent. I september gjordes toppnoteringen: Nästan 136 000 resenärer.

Även om bussarna går så ofta som var tionde minut under rusningstrafik så räcker de ändå inte alltid till. Det har gjort att man fått sätta in extrabussar så att det går bussar vart femte minut.

Och Västtrafik ser nu att man närmar sig maxpunkten. Om antalet pendlare fortsätter att öka kommer bussarna snart inte att räcka till, menar Västtrafiks vice styrelseordförande Mimmi von Troil. Hon tycker att regeringen borde ta ökningen som en tydlig signal att man måste snabba på Götalandsbanan.
– Någonstans når vi en punkt där det inte går fysiskt att köra fler bussar, då behöver vi ha en järnväg på plats, säger Mimmi von Troil som hoppas att bygget av Götalandsbanan kommer igång 2015-16.

Vad gör ni fram till dess?
– Vi får titta på om det finns andra ställen i Göteborg och Borås där vi kan släppa av passagerare, kanske Norra Älvstranden. Det är sådant vi får titta på om vi ska kunna öka trafiken ytterligare, säger Mimmi von Troil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".