Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Farliga kemikalier kartläggs

"Det finns de som behöver lite hjälp"
1:14 min

Det är oklart hur mycket miljögifter göteborgare kan utsättas för i kommunala verksamheter. Det visar en studie från miljöförvaltningen. Därför skärps nu kontrollen av farliga ämnen.

– Ska man se till enskilda verksamheter så finns det de som gör ett jättebra jobb. Och så finns det de som behöver lite hjälp och styrning, säger Victoria Lind Magnusson på Göteborgs miljöförvaltning.

Kommunen har ingen fullständig bild av sin egen användning av produkter som är cancer- eller allergiframkallande, hormonsstörande eller kan ge genetiska skador. När Miljöförvaltningen i en förstudie frågat om farliga ämnen som används blir svaren runtom i kommunen ofta svävande. Det rimmar illa med kommunens politiska mål om en giftfri miljö. Och det kan äventyra människors hälsa.

Därför tar miljöförvaltningen nu fram en kemikalieplan för hur farliga ämnen ska fasas ut. Alla förvaltningar och bolag ska lista kemiska produkter som används och kontrollera förbrukningen. Gamla kemikalier som inte används ska rensas ut. Ett datasystem ska ge en samlad bild.

– Förutom kemiska produkter handlar det om innehållet i varor och att man ställer krav när man köper in tjänster. Och att man frågar leverantören om varor innehåller ämnen som betraktas som särskilt farliga, säger miljöinspektör Victoria Lind Magnusson.

Liknande krav ställer kommunen redan på privata företag, men alltså inte på sig själv. Victoria Lind Magnusson menar - liksom kommunens miljöpolitiker - att det inte är bra för trovärdigheten.
– Man bör väl föregå med gott exempel.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".