Foto: Stena Bulk

Draksegel ska minska fartygskostnader

Björn Allenström. " Det skulle förvåna om man inte använde vinden med dyrare bränsle"
1:30 min

Den internationella handelsflottan är på väg att gå tillbaka till segelfartygens era. Stora draksegel men också fasta segel på däck ska spara in stora delar av de allt dyrare bränslekostnaderna.

--Det finns ju scenarior på att bränslet kostar två, tre gånger mer än det gör idag år 2020. Det skulle då förvåna mig oerhört om man inte utnyttjar vinden betydligt mer än man gör idag, säger Björn Allenström, projektledare på SSPA Sweden AB vid Chalmers.

Grundtekniken för drakseglet - eller kiten som det kallas - är precis som den när barn leker med pappersdrakar. Drakseglen kommer att släppas ut från tank och lastfartygens förskepp.

Snabbt vecklar drakseglet ut sig och stiger till en marschhöjd på mellan två och trehundra meter.

Seglet fungerar då som en hjälpmotor till den vanliga propellerdriften.

Där uppe blåser det ofta dubbla vindhastigheten jämfört med efter havsytan.

Just nu laborerar man i full skala med en segelytor för drakseglen på mellan 350 och 600 kvadratmeter.

Björn Allenström menar att det finns intresse från skeppsredarnas sida för den nygamla segeltekniken.

– Intresset finns där men redarna måste ju tänka på ekonomin. Det gäller att visa att detta är ordentligt ekonomiskt försvarbart.

--Även om vi kan visa miljönyttan och att man kan spara upp till femton procent av bränslet med olika segeltekniker så måste ju redarna kunna räkna hem detta ekonomiskt.

Och i de internationella projekt bla F-ship som vi på SSPA Sweden AB jobbar med finns även en hel del redare och de ser med stort intresse vad vi kommer fram till, säger Björn Allenström

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".