Vattnet på Klädesholmen är otjänligt. Foto: Christine Olsson / Scanpix

Otjänligt vatten på Klädesholmen

Tor Haugen Tjörns kommun: ”tidigast drickbart på torsdag”
0:53 min

Dricksvattnet på Klädesholmen utanför Tjörn, är otjänligt och måste kokas innan det används. Tidigast på torsdag kommer vattnet att vara tjänligt igen, enligt Tor Haugen Tjörns kommun. Det beror på att två på varandra följande provtagningar måste visa positivt resultat.

Rent vatten finns en vattenpost i Bleket,  i anslutning till vägavfarten till Klädesholmen. Det finns också vatten att hämta på brandstationen i Skärhamn.

Det var ett av de ordinarie vattenprover som kommunen regelbundet lämnar in, som i morse visade spår av jordbakterier. Vattnet är klart i färgen, men ska alltså inte drickas utan kokning av de nära 400 boende på ön.

– Farligt är ett relativt begrepp, men har man vissa speciella sjukdomar så är man känslig för alla sorters bakterier, då ska man hålla sig undan detta, säger Tor Haugen ansvarig för vattenfrågor i Tjörns kommun.

– Vi har ett av livsmedelsverkets gränsvärde att hålla oss till och vi ligger nu över det.

Så det räcker att koka vattnet?

– Det räcker absolut att koka vattnet och man behöver inte vara rädd att duscha i det eller att tvätta händerna, eller något sådant. Det är inga aggressiva bakterier för människan vi pratar om.

Det är så kallade jordbakterier som orsakat att vattnet på Klädesholmen är otjänligt, INTE bakterier från avloppsvatten eller avföring. Nu ska kommunen se om de kan hitta orsaken till det dåliga vattnet.

– Vi går igenom ledningsnät för ledningsnät och det dåliga vattnet kan ju orsakas av en läckande ventil. Det kan bero på att man gjort ett arbete i gatan, så att man ruckat på vattenledningen så att det gått läck i den och för en vecka sen gjordes två gatuarbeten på Klädesholmen. På så sätt kan man få in jord i ledningen. det säger Carl-Ian Bissmark räddningschef vid Tjörns kommun. 

– Men det är för tidigt att uttala sig om vad som orsakat det otjänliga vattnet, enligt Tor Haugen vd på Tjörns Miljö AB som är ansvarig för dricksvattnet.

Företag på Klädesholmen kommer att få vatten med tankbilar, så att de klarar sin verksamhet, enligt Carl-Ian Bissmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".