Arkivfoto: Scanpix.
bröstcancer

SU:s kö bland de längsta

"Helst skulle jag vilja ha det med en gång"
1:30 min

Köerna till bröstcanceroperation på Sahlgrenska universitetssjukhuset är fortfarande långa. Just nu är väntetiden fyra veckor. Det är över genomsnittet för hela landet.

Sylvia Johansson, vice ordförande för Bröstcancerföreningen Johanna i Göteborg, tycker att ingen ska behöva vänta mer än två veckor.
– Helst skulle jag naturligtvis vilja göra det med en gång, men en vecka eller max två. Mer tycker inte jag att man ska behöva vänta, säger hon.

Väntetiderna för en bröstcanceroperation på SU varierar kraftigt. När det var som värst i somras var den åtta veckor, medan det förra månaden bara var två veckors väntetid. Just nu är det alltså fyra veckor som gäller. De stora variationerna beror på ett ojämnt inflöde av patienter. Blir det för många räcker varken operationssalar eller narkospersonal till.

På kirurgsidan är det inga bekymmer. Det som saknas är narkosläkare, narkossköterskor och personal som kan ta hand om nyopererade patienter. Men mer pengar är inget att hoppas på i ett läge där SU återigen måste spara.

De ansvariga för bröstcancerkirurgin är medvetna om att en lång väntan på en operation innebär ett psykologiskt lidande för patienten men de anser samtidigt att några veckor hit eller dit inte har någon betydelse för möjligheten att tillfriskna. Tumörer växer inte så snabbt, säger ansvarig läkare till Västekot. Men Linda Legrell, som har haft bröstcancer håller inte med.
– Nej, visst hinner en tumör växa, om den är riktigt agressiv, på ett antal veckor. Och det kan förvärra tillståndet. Det är bara någonting som ska bort snarast möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".