Håkan Skött, klubbordförande på IF Metall.
Saab

500 Saabanställda får gå

Saab ska minska personalstyrkan med 500 personer. Samtidigt kom besked om att rekonstruktionen fortsätter.

Detta ska ske utöver de 1200 personer som redan har fått lämna Saab. Orsaken till att 500 personer får lämna Saab är att kostnaderna för företaget ska minska.

– Det är naturligtvis ett oerhört tungt besked att få, särskilt efter glädjebeskedet vi fick i fredags, men jag är inte jätteöverraskad, säger metallklubbens ordförande Håkan Skött.

Varför inte det?

– Med tanke på att vi vet att man har bestämt en lägre produktionstakt så känns det inte så överraskande.

Hur många är medlemmar i Metall?

– Det vet jag inte, nu får vi se efter förhandlingarna, säger Håkan Skött.

– Att jobb skulle försvinna hade vi väl på känn, men siffran känns väl lite stor, säger Fredrik Almqvist som är bilbyggare på Saab.

– Vi har ju inte uteslutit varsel eftersom vi är i rekonstruktion, men vi får ju se vad förhandlingarna slutar med, säger Unionens Anette Hellgren.

Ett positivt besked för Saab var att tingsrätten i Vänersborg idag sa ja till att fortsätta rekonstruktionen. Beskedet kom efter ett långt möte på förmiddagen där Saab Automobile presenterade sin affärsplan för fordringsägarna.

Enligt planen ska Saab gå med vinst 2014.

Innan Saab kan starta produktion igen måste man undersöka när leveranser av delar och material kan komma igång från underleverantörerna. Saab kommer att fortsätta att tillverka bilar i Trollhättan men också i Kina, enligt planen.

Om allt går som planerat har Saab fått till en uppgörelse med leverantörerna som väntar på pengar från Saab senast 31 januari nästa år, enligt rekonstruktörens tidsplan.

Och fabriken kan komma igång någon gång under det första kvartalet nästa år, det säger rekonstruktören Guy Lofalk till TT.

– Jag tycker det ser jättebra ut, två kapitalstarka ägare som vill gå och har fokus på att få igång produktion och försäljning och även utveckling, så det känns jättebra, säger Anette Hellgren på Unionen.

Andrea Valderrama/P4 Väst
andrea.valderrama@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".