KAMPHUNDAR

Licens för kamphund?

"Det finns ingen kontroll"
1:27 min

Skall det krävas licens för att ha kamphund? Frågan har diskuterats under flera år.

Mia Jonson i Sjömarken, som själv blivit attackerad av en rottweiler, som dock inte ingår i kamphundsbegreppet, menar att något måste göras men hon tror inte att förbud är rätt väg att gå.

– Jag vet inte om förbud är bästa vägen att gå. Det finns ju ganska många förbud idag, men det finns ingen direkt kontroll att de efterföljs.

Mia Jonson attackerades förra året av en rottweiler när hon var ute och sprang och var bara sekunder från döden.

Idag är hon fortfarande till viss del sjukskriven på grund av de psykiska skadorna som hundattacken innebar, men också de fysiska finns kvar. Smärtor och 120 ärr på armarna, benen och magen är något som Mia får leva med resten av sitt liv.

Men hon är trots det våldsamma angreppet kritiskt mot ett hundförbud och är tveksam till om en licens verkligen stoppar de hundägare som faktiskt behöver restriktioner.

– Jag tror inte att man kommer att kunna komma åt de rötäggen som har de här hundarna och inte kan sköta dem. Men att någonting görs och att frågan lyfts är jätteviktigt. Antalet hundattacker har ju faktiskt ökat och det är ju helt klart att någonting måste göras, annars kommer det snart att sluta riktigt illa för någon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".