Vatten. Foto: Scanpix.
TJÖRN

Smittvärdena sjunker på Klädesholmen

Tjörns kommun: "Fortsätt koka vattnet"
1:44 min

Under måndagskvällen kom nya provsvar in om ledningsvattnet i Tjörns kommun. Proverna visar att det verkligen bara är vattnet på Klädesholmen som innehåller bakterier, och att den nivån har sjunkit.

Informationschefen i Tjörns kommun Eva-Karin Ohlsson säger till nyheterna att man nu ser litet ljus i tunneln vad gäller det förorenade vattnet på Klädesholmen.

Nya provsvar som kom på måndagskvällen visar att genomspolningen av vattensystemet gett resultat, och att bakterienivån i vattnet nu sjunkit från 58 enheter på söndagen till 46 enheter idag.

Det innebär dock inte att vattnet ska drickas. En godkänd bakterienivå i svenskt dricksvatten från ledningsnätet är 10 enheter.

Eva-Karin Ohlsson säger provsvaren även slutligt bekräftade att bakterierna inte spridits till andra delar av kommunen, dock vet man fortfarande inte var bakterierna kommer ifrån.

Därför vågar man inte lova när vattnet på Klädesholmen är fullt tjänligt igen, tidigast i slutet av veckan gäller fortfarande.

Under tiden får Klädesholmens invånare fortsätta att hämta dricksvatten i de utplacerade tankarna, eller att koka vattnet.

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".