"Tjugofem procent av alla pengar till skolan går till administration och byråkrati. Och varför ska konsulter göra det jobb som höga chefer ska göra?, säger Patric Greider, lärare på Vättleskolan i Angered. Foto: Samir Bezzazi. /Sveriges radio.

Dyr konsulthjälp upprör i Angered

"Det är helt barockt"
1:37 min

Samtidigt som lärare i Angered har besparingskrav, lägger stadsdelsförvaltningen en halv miljon kronor på externa konsulter som ska se över skolverksamheten.

– Det är helt barockt att lägga så mycket pengar på administration. Pengarna borde gå till att anställa fler lärare, skolvärdar och folk som finns runt barnen. Istället för att köpa in folk som ska styra och leda. Det är att missbruka resurserna, säger Patric Greider, lärare på Vättleskolan och skyddsombud för Lärarförbundet.

I våras inledde Angered en kartläggning av stadsdelens hela skolverksamhet. Detta efter minus i budgeten på grund av bland annat färre antal elever. Stadsdelsförvaltningen i Angered beslöt då att ta in en extern konsult för att genomföra utredningen.

– Hela utredningen kostade cirka 158 000 kronor, säger Thomas Segenstedt, stadsdelsdirektör i Angered.

Men när P4 Göteborg hämtar ut samtliga fakturor från konsulten visar det sig att utredningen kostat det dubbla - 300 000 kronor.

– Det jag fått veta är att det ska ha kostat 158 000 kronor. Men det viktiga har alltid varit att få jobbet gjort. Vi har inte kommit med åtgärder i tid och det kommer inte att bli bättre om vi fortsätter köra på som vi tidigare gjort, säger Thomas Segenstedt.

Nu när utredningen är klar ska ändringarna genomföras i praktiken. Exakt hur det kommer att bli är inte bestämt, men stadsdelen har hyrt in en annan konsult för att hjälpa till med det arbetet. Hon kostar 1000 konor i timmen och ska avlasta utbildningschefens arbetsbörda. Under förra månaden kostade konsulten 112 000 kronor - för elva arbetsdagar.

– Jag vill påstå att sektorscheferna inte jobbar färre timmar än vad lärarna gör. Jag gör bedömningen att sektorschefen jobbar avsevärt mer än vad han bör göra, och därför anser jag att han behöver någon form av avlastning i detta strategiska arbete kring budget och skolorganisation, säger Thomas Segenstedt.

Det här upprör lärare i Angered. En lärare berättar att hon ibland går hem mitt på dagen för att arbetsbördan är för stor. Hon står inte ut. En annan berättar att vikarier inte alltid rings in när någon i sjuk. Och samtidigt som sker så väljer stadsdelen att hyra in dyr konsulthjälp till en hög chef.

– Jag önskar att vi också kunde säga att vi behöver fler personer när det blir för mycket för oss. Men så fungerar det ju inte, säger Patric Greider

Varför går inte det?

– Han är ju hög chef, medan vi står på golvet och jobbar. Våra ord väger inte lika tungt som orden från en hög chef.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".