Fängslade svenskar i Etiopien

Rättegången fortsätter idag

Svenskarnas advokat om rättegången
6:10 min

Rättegången mot de två terroråtalade svenskarna, journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, i Etiopien återupptagits. Åklagaren ska nu lägga fram sin bevisning inför domstolen.

Sveriges Radio har pratat med svenskarnas advokat i Sverige, Thomas Olsson.

De två medåtalade etiopiensomalierna sitter jämte svenskarna i rättegångssalen. Kvart i åtta kom domaren in och rättegången satte igång. Allt sker på amhariska.

Enligt Dagens Nyheter säger åklagaren att han har skriftlig bevisning, video och vittne.

En 27-årig soldat från den etiopiska armén. Mannen säger att han känner igen alla fyra åtalade. Han menar att han var med vid den skottlossning då svenskarna greps.

”Vi såg hur svenskarna tillsammans med sju beväpnade somalier när de passerade gränsen mellan Somalia och den etiopiska ogadenprovinsen. Vi följde efter deras bil. Det var klockan ett på natten”, säger regeringssoldaten enligt DN.

”De två svenskarna sprang iväg när skjutandet började. Det var nio soldater plus svenskarna som skulle sammanstråla med fyra andra soldater. Utlänningarna tog av sig tröjorna och vinkade med dem för att visa att de var utlänningar. Båda svenskarna träffades av kulor i högra axeln, men det var gerillasoldaternas kulor.”

Kjell Persson är pappa till Johan Persson, han är orolig för att det etiopiska rättsväsendet vill skynda på.

– Det gör det ju svårt att förbereda försvaret och få ner vittnen från Sverige.

Vad betyder det för utgången av rättegången?

– Det är klart att det blir svårare att bevisa sin oskuld om man inte har tillräckligt med tid. Det är ju först idag som vi sett bevisen de lägger fram.

Varför tror du att de vill skynda på rättegången?

– Det kan väl vara den internationella uppmärksamneten och att man vill få ett avslut på det här så fort som möjligt, säger Kjell Persson.

Andrea Valderrama/P1 Morgon
andrea.valderrama@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".