Lättnader krävs för vapenlicens

1:08 min

Svenska Skyttesportförbundet kräver av polisen i Västra Götaland att de slutar med sina speciella krav för att få vapenlicens vid sportskytte. Krav som de anser gå utöver de krav lagen ställer.

– Vi har fått in väldigt många klagomål från våra medlemmar att man har en annan licenshantering i Västra Götaland än i andra delar av landet. Och som inte i alla avseenden ser ut att vara i överensstämmelse med de lagkrav som finns, säger Erik Lakomaa presstalesman för Svenska Skyttesportförbundet.

Vad ska ni göra åt det då?
– Vi har fört fram detta tillsammans med andra skytteorganisationer till polisen i Västra Götaland och på andra lämpliga ställen att det måste till en ändring.

Det var ungefär ett år sen polisen började kräva in till exempel tävlingsresultat för att ge vapenlicens. Tidigare räckte det med ett intyg från klubben. Anna Arnell är jurist och biträdande chef för tillståndsverksamheten i Västra Götaland och sa då så här i P4 Göteborg häromveckan.
– Vi har sett över lagstiftningen och sett att vi behöver förbättra oss. Det ska finnas synnerliga skäl för att få vapen, genom de utslagen som vi fått hittills tycker vi att vi ligger rätt i vår bedömning.

Men så här ser det alltså inte ut i resten av landet, säger Svenska Skyttesportförbundet och som anser att polisen gör fel i Västra Götaland.
– Det är vår uppfattning och det kan vi se i relation till hur det går till på de andra polismyndigheterna i Sverige, säger Erik Lakomaa.

Lasse Nilsson

031-837629

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista