Arkivfoto: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix.

Fler frånvarande elever ska hittas

"Många vill ju ha något att göra"
1:54 min

Göteborgs kommun tror sig nästa år kunna nå nio av tio av de ungdomar som hoppar av gymnasiet. De senaste åren har kommunen inte fått tag på mer än drygt hälften. 

Karin Asplund som är utvecklingsledare på Göteborgs utbildningsförvaltning säger att de nästa år ska satsa på att vara mer där ungdomarna är.
– Många av de här ungdomarna vänder på dygnet och under normal kontorstid är de inte vakna eller i rörelse, men det finns ju olika ställen som ungdomar befinner sig på kanske sen eftermiddagstid eller kvällar.

Genom att vara där tror hon att de kan få tag på fler. Så jobbar Malmö och de får tag på 97 procent.
– Så jag tror att vi kan nå runt 90 procent genom att arbeta på ett annat sätt.

Varje år är det runt 1000 personer i Göteborg som hoppar av gymnasiet. Göteborgs kommun har oftast nöjt sig med att skicka ut ett brev och ringa några samtal och på det sättet har de inte nått fler än drygt hälften.

På Svenska mässan berättar Jean Johnson från Storbritannien om hur de arbetar med nätforum, communities, där barnen först får hänga på nätet och göra det de är intresserade av och sen se hur det kan omvandlas till kunskaper som kan betygsättas och som det sedan kan bli jobb av.

Om de köper och säljer på Tradera handlar det om matte, om de publicerar videor är det engelska, säger hon. Och alla får kanske inte högprofiljobb, men de får jobb, och alla som jobbar behövs.
– Vissa får kanske jobb på en supermarket, men vi behöver folk som jobbar där med, de är en del av samhället i alla fall, säger Jean Johnson.

Det finns ett liknande projekt i Göteborg. Över huvud taget handlar det om att hitta något som lockar, för målet är att fler ska tillbaka till skolan igen, säger Karin Asplund på utbildningsförvaltningen.
– Många ungdomar vill ju ha något att göra. Om vi inte når dem kan vi inte heller hjälpa dem att komma igång med utbildning eller försöka hitta en praktikplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".