Vittne: Svenskarna bar inte vapen

Rättegången mot de två svenska journalisterna i Etiopien fortsatte i dag och på eftermiddagen visades filmmaterial upp som som bevis. Åklagaren kallade fyra vittnen från den säkerhetsstyrka som grep svenskarna. Men bara tre av dem hördes.

Fångtransporten med de svenska journalisterna blev något försenad genom trafiken i Addis Abeba i dag. Men förhandlingarna fortsatte i morse efter två veckors paus.

Meningen var att fyra vittnen från den säkerhetsstyrka som grep svenskarna skulle höras i dag. Men bara tre av dem hördes eftersom domaren ansåg att den fjärde bara skulle säga samma sak.  

Den etiopiska journalisten Abraham Fisseha följer förhandlingarna på plats.

Han berättar att det första vittnet, som ledde säkerhetsstyrkan, sagt att styrkan följt efter journalisterna i cirka ett halvt dygn och att de hade bra kontroll på bilen genom en kikare.

De övergav bilen, satte eld på den och fortsatte till fots, sa vittnet, som också hävdade att det var ONLF som skottskadade journalisterna vid eldstriden som uppstod. Vittnet sa också att journalisterna i förhör sagt att de var där för att arbeta journalistiskt och ge visst stöd åt ONLF-gerillan.

Men de hade inte vapen vid gripande, enligt vittnet.  Abraham Fisseha berättar att svenskarna var klädda i mörka kostymer och såg ut att vara vid gott mod.

Tidsplanen för rättegången är osäker. Det finns en oro hos de anhöriga och försvarsadvokaten här i Sverige för att processen nu skyndas på för mycket, så att försvaret inte hinner förbereda sig tillräckligt.

Diplomater från Sverige, USA och Tyskland finns på plats också idag för att övervaka att svenskarna får en rättvis rättegång.

Finlands ambassad i Addis Abeba uppger för Ekot att en diplomat därifrån kommer att vara med senare. Kanske blir det en sorts stafett med diplomater som vill markera närvaro.

I rättegången mot de två svenska journalisterna i Etiopien har filmmaterial spelats upp som åklagaren åberopar. Filmen visade inte några bilder på journalisterna med vapen, enligt etiopiska journalisten Abraham Fisseha som följer förhandlingarna på plats.

Ljudet var också så dåligt att domaren beordrade åklagaren att visa en bättre version i morgon.

Polisvittnen som hörts har sagt att journalisterna sagt i förhör att de skulle ge stöd åt ONLF-gerillan och arbeta journalistiskt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".