Fängslade svenskar i Etiopien

Film visades som bevis

Bara tre av fyra vittnen ur polisstyrkan förhördes
1:52 min

I dag presenterade åklagaren i Etiopien sin bevisning mot de terroråtalade svenska journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson. Efter vittnesförhören spelades filmmaterial upp som svenskarna var med i.

Men där visades inga bilder på svenskarna med vapen, enligt etiopiska journalisten Abraham Fisseha.

Inget skjutande på filmen som var några minuter lång. Det var en kopia av material från en redaktion i Etiopien och av mycket dålig kvalitet, säger Abraham Fisseha som inte kunde se om eller hur det var redigerat. 

Ljudet var också så dåligt att domaren blev rasande och beordrade åklagaren att visa en bättre version i morgon då förhandlingarna kommer att fortsätta.

Enligt det första vittnet så hade styrkan spanat på journalisterna och rebellerna och följt efter dem. Först färdades de åtaladei bil in mot konfliktområdet Ogaden. Sedan övergav de bilen, satte eld på den och fortsatte till fots, enligt det första vittnet, som också hävdade att det var ONLF som skottskadade journalisterna vid den skottlossning som uppstod.

Vittnet sa också att journalisterna i förhör sagt att de var där för att arbeta journalistiskt och ge visst stöd åt ONLF-gerillan. Men hur stödet skulle se ut preciserades inte, säger Abraham Fisseha.

Svenskarna var inte beväpnade när de greps, enligt vittnena. 

Åklagaren hade kallat fyra vittnen från den polisstyrka som grep svenskarna. Men bara tre hördes eftersom domaren ansåg att det fjärde vittnet bara skulle säga samma sak som de andra.

Diplomater från Sverige, USA, Tyskland och EU var på plats också idag för att övervaka att svenskarna får en rättvis rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".