Anna Petre, chef för samhällskontakter på Saab. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Saab: ”Omfattande förhandlingar”

I går fick Saab Automobile grönt ljus av tingsrätten i Vänersborg att fortsätta sin rekonstruktion. Men nu ligger ett mastodontarbete framför företaget.

Det handlar nämligen om att förhandla och diskutera med alla som måste säga ja för att Youngman och Pang Da ska kunna bli ägare av Saab.

– Nu är det ett omfattande arbete med att få alla godkännanden på plats. Omfattade förhandlingar med olika parter och olika material som ska in till olika instanser i den här processen, säger chefen för samhällskontakter på Saab Anna Petre.

Saab behöver godkännande från det kinesiska superdepartementet NDRC, den Europeiska Investeringsbanken, Riksgälden, den svenska regeringen, General Motors och BMW för att affären ska komma i hamn.

I dag har det kommit positiva signaler från Kina där landets industriminister Miao Wei sa till nyhetsbyrån Reuters att han "i princip" stöder Pang Da och Youngmans planer på att köpa Saab. Och de positiva signalerna kan påverka GM. Det tror Christer Ljungwall, docent i nationalekonomi, och som menar att GM inte vill stöta sig med Kina.

– GM är en stor aktör i Kina och vill inte stöta sig med kinesiska myndigheter. Blir det klartecken från Kina blir det svårt för GM att sätta käppar i hjulet, säger han till TT.

Att det redan tidigare har funnits ett avtal med de kinesiska bolagen som Saabs ägarbolag bröt ska inte påverka processen att få godkännanden, tror Anna Petre på Saab.

– Jag tror inte den här processen ska behöva påverkas så mycket, men det är klart att de föregående veckors förhandlingar och det som har hänt har naturligtvis påverkat så att det har skjutit lite i tiden. Men det ska inte behöva betyda någon större försening i tillstånd och så vidare, säger Anna Petre.

Är det någonting som ni har lämnat in sedan tidigare som ni kan använda även nu?

– Min bedömning är att väldigt mycket går att använda – i princip allt. Men det beror lite på. Det material som är inlämnat till NDRC förändras inte nämnvärt på grund av det här, det är ett nytt avtal som ska in. Men i övrigt är det samma material. Det är samma för Riksgälden och EIB, det är väl lite som återstår med affärsplan som ska in, säger Anna Petre.

Saab räknar med att man kan ha fått alla godkännanden i början av decemeber

#link=296224#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".