Ceremonin ska hållas i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Fullsatt på ceremoni för fosterbarn

"Jag blir förbannad"
1:41 min

Ceremonin där staten ska be om ursäkt till de som vanvårdades som fosterbarn, är redan fullsatt. Fler än hundra personer kommer inte att få gå på ceremonin den 21 november, som det ser ut nu.

Till ceremonin i Stockholms stadshus står redan 159 stycken på reservlistan i dag, men det finns inga planer på att flytta ceremonin till en annan lokal.

– Det är de själva som erbjudit sig att ge en ursäkt och så är vi inte ens välkomna upp sen.

Stefan är 41 år och han är en av dem som står på reservlistan. Det var svårt för honom att förstå att det inte var han som hade gjort något fel när han var liten. Han har bott på flera barnhem, bland annat Bö och Vidkärr och han bodde i en familj där han fick stryk.

– Jag kanske var jobbig när jag var liten, men så säger folk att nej, man får inte aga barn, man ska inte slå barn, det var rätt kraftigt fast jag tyckte kanske jag var jobbig.

Han bestämde sig för att gå på ceremonin häromdagen, men då var det fullt och i stället hänvisade telefonsvararen till TV-sändningen.

– Man blir ju rätt förbannad.

Vi har pratat med Socialdepartementet och det är inte aktuellt att flytta ceremonin till en större lokal än Blå hallen. Och det kommer inte bli två ceremonier. I stället hänvisar de till TV-sändningen precis som telefonsvararen för anmälan.

– Det hade känts bra att säga att ja, jag har varit uppe i Blå hallen och fått en ursäkt, kunna säga det till min son till exempel, säger Stefan. Så jag kan stå stabil och be om ursäkt till honom.

Jonna Burén
jonna.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".