Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
På ängen framför gården går parets kor fortfarande och betar. Närmare än så här får man inte komma för att fotografera då polisen fortfarande gör teknisk undersökning av gården. Foto: Sara Rönnberg/Sveriges Radio
2 av 3
Grannen Ove Lundblad låser om sig mer nu, och är glad att han har en hund hemma som skäller så fort någon närmar sig huset. Foto: Sara Rönnberg/Sveriges Radio
3 av 3
- Skolan ska vara en trygg plats och så normal som möjligt, säger Lisbeth Wängroth som är rektor på Långareds skola. Foto: Sara Rönnberg/Sveriges Radio

Oro och ovisshet i Långared

Grannen Ove: "Det kommer att sitta i länge"
8:30 min

I dag är det två veckor sedan ett äldre par mördades brutalt på sin gård i Långared utanför Alingsås. Först var tre personer anhållna för inblandning i dubbelmordet. Sedan inga. Och så länge polisen inte kan ge fler besked om utredningen så lever Långaredsborna i oro.

Oroligt. Overkligt. Man förstår fortfarande inte. Det är några av orden bland Långaredsborna.

En skogsridå är det enda som skiljer grannen Ove Lundblads hem från ängen vid det mördade parets gård, där parets kor fortfarande går och betar.

– Jag har gått och hämtat mjölk hos dem i trettio år. Jag kan inte fatta att det har hänt. Nu låser jag om mig lite mer än jag gjorde förut, säger han.

Polisen gör fortfarande tekniska undersökningar på gården, som är avspärrad med blåvita plastband. De enda övriga som släpps förbi vakterna, som är där 24 timmar om dygnet, är folk från Lantmännens riksförbund som tar hand om gårdens kor.

Det mördade paret var engagerade i Långareds missionsförsamling, där Kjell Norberg är pastor. Han beskriver de två gångna veckorna som en emotionell berg och dalbana.

– Den dagen vi fick reda på att man hade häktat två människor så var det som att människor andades ut. Sedan när de blev släppta betydde det att man här i byn andades in igen. Man går och hoppas att det inte ska hamna i högen för ouppklarade brott.

Eleverna på Långareds skola har höstlov men personalen är på plats för fortbildning. Rektor Lisbeth Wängroth möter upp på den tomma skolgården. När hon fick beskedet vad som hänt det äldre paret började hon direkt att ringa runt och förbereda personalen inför att möta barnen i skolan dagen därpå.

– Tack och lov att man alltid har krisplanen i väskan, säger hon.

Från skolans sida har man valt att prata så lite som möjligt om dubbelmordet med barnen. Några föräldrar har tyckt att skolan borde pratat mer om det som hänt, men Lisbeth Wängroth menar att det är bättre att föräldrarna gör det hemma.

– Vi svarar på barnens frågor men finns det ett stort behov att prata om det här så tycker vi att föräldrarna, som har den nära relationen med barnen, är bäst lämpade för det. Så att det blir på rätt sätt och så att inte vi skrämmer barnen mer än vad som är nödvändigt. Vi försöker naturligtvis prata med de barn som vi märker har ett behov av det, men inte i stora grupper och i klassen. Alla vill inte prata om det och då ska vi inte tvinga dem att lyssna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".