Subaru ska konvertera gasbilar i Trollhättan. Foto: Subaru.
Bilindustrin

Subaru skapar drygt 50 nya jobb

"De första bilarna kan komma ut i februari"
1:11 min

Biltillverkaren Subaru kommer att starta produktion i Trollhättan vilket innebär drygt 50 nya jobb. Det handlar om att konvertera två bilmodeller till gasbilar. I början kommer företaget kommer hyra in personal från Saab.

– Projekten kan sysselsätta mellan 40 och 50 personer, säger Thomas Possling, informationschef för Subaru Nordic, till P4 Väst.

Det handlar om modellen Subaru Boxer CNG. Utveckling och utprovning av Subaru Boxer CNG är ett svenskt projekt, som genomförts i samarbete med italienska företag BRC.

– Vi räknar med att starta upp i januari nästa år. Projekten kan sysselsätta mellan 40 och 50 personer, säger Thomas Possling, PR- och informationschef för Subaru Nordic, till P4 Väst.

Bilarna kommer tillverkas i Japan, sedan fraktas de till Trollhättan där bilarna sedan konverteras till gasbilar.

– Tillverkningen kommer att ske i nyrenoverade fabrikslokaler som vi hyr av Trollhättans kommun och personal kommer i inledningsskedet att hyras in ifrån SAAB Automobil, säger Dennis Staaf, vd för BRC Sverige AB.

Enligt beräknar ska Subaru konvertera 2 500 bilar per, men siffran kan både dubblas och tredubblad. Beroende på hur försäljningarna av bilen går.

– Anläggningen som den ser ut i dag med ett skift har en kapacitet på 2 500 bilar per år, säger Thomas Possling och fortsätter.

– Det är mest logistiska och kunskapsmässiga skäl som har styrt lokaliseringen, säger Possling angående att Subaru börjar konvertera gasbilar just i Trollhättan.

Förutom distribution av bilar för den svenska marknaden exporterar SUBARU Nordic bilar och reservdelar till Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen.

Trollhättan är sedan tidigare Saab-land, kommer ni göra det till Subaru-land nu?

– Nej, jag tror banden mellan Saab och Trollhättan är starkare än så, säger Thomas Possling och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".