Helt tillåten behandling av motståndaren i MMA. Foto: Isaac Brekken/AP Photo

Kritik mot växande kampsport

"Faran är en del av sporten"
1:29 min

Hjärnfonden vänder sig nu mot kampsporten MMA och kräver att Riksidrottsförbundet tar avstånd från sporten som får allt fler utövare i Göteborg.

--Man får små mikroblödningar i hjärnan när man får ett hårt slag mot huvudet, säger neurokirugen Niklas Marklund vid Hjärnfonden. Han är även forskare vid Uppsala universitet och varnar för de risker utövarna utsätter sig för.

– Blödningarna innebär en förlust av hjärnceller och nervcellsutskotten som inte läker eller ersätts på något sätt efter en skada, säger Niklas Marklund.

MMA eller mixed martial arts är en relativt som lockar allt fler ungdomar. Det är en mix av bland annat brottning, thaiboxning och brasiliansk jujutsu. Sporten är omdebatterad eftersom utövarna inte har några skydd och både sparkar och slag mot huvudet är tillåtna.

Men det är just själva riskerna med sporten som Joakim Engberg, MMA-tränare i Göteborg, lockas av.

– Faran är en del av sporten och det är det som gör sporten så attraktiv och intressant för oss, säger Joakim Engberg. Det finns en risk med allting och det finns en belöning med allting och det är upp till utövaren att bedöma om belöningen överväger riskerna.

Forskningen kring MMA och hjärnskador är begränsad eftersom det är en så ung sport.

– Det största studie jag har sett rör 600 matcher i USA under tio års tid. 70% av de matcherna avbröts på grund av olika sorts skador och en dryg tredjedel av dem var just skallskador. Så huvudskador är ett vanligt förekommande och stort problem i samband med MMA.

– Man måste också komma ihåg att syftet just är att slå mot huvudet och åsamka motståndaren en skada genom att försöka slå ut honom/henne.

Silvia Rydberg
silvia.rydberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".