William Petzäll (SD). Foto: Bo Thorin

Domstolen i Göteborg ger Petzäll friheten åter

Förvaltningsrätten i Göteborg upphävde det tidigare beslut att Petzäll ska tvångsvårdas för sitt missbruk. Därmed är riksdagsledamoten William Petzäll numera politisk vilde, åter fri.

Hans advokat i det här ärendet har varit Anna Heurlin  i Varberg och hon bekräftat för P4 Sjuhärad att Petzäll nu har återfått friheten.

– Min kollega hade hand om ärendet när det nu var uppe i Gäteborg och jag har precis nåtts av beskedet att tvångsvården nu har upphört, säger Anna Heurlin.

Det var i går som rätten höll förhandlingar där Petzäll tvingades komma till rättssalen med handbojor tillsammans med en vårdare vilket han upplevde som förnedrande.

– Jag har tyckt att det har varit överjävligt. Inför rättegången fördes jag dit i handbojor. Det har varit en lärorik erfarenhet som visar på jävligt mycket brister som jag kommer jobba ännu mer för, säger William Petzäll till nättidningen Nyheter 24.

Det var i mitten av oktober han kom in i drogat tillstånd tilll sjukhuset i Varberg i mycket dåligt tillstånd.

För nättidningen berättar han att han köpte valium och metadon svart i Borås.

– Jag vet inte varför, jag behövde något och det var det enda jag fick tag i.

Läkarna ansåg då att han var farlig för sig själv och att han hade ett "allvarligt och destruktivt" missbruk" och krävde tvångsvård. Vid rätten i Varberg dömdes han till tvångsvård men han överklagade via sin advokat och domen vid förvaltningsrätten i Göteborg ger honom nu friheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".