Fetmahormon kanske förklarar viktförlust

"Överviktiga har låga nivåer, magra har höga"
1:37 min

De som lider av benskörhet har förhöjda nivåer av fetmahormonet adiponektin i blodet. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska Akademin.

Men trots att det handlar om ett fetmahormon så är det inte överviktiga som drabbas.

– Nej tvärtom, överviktiga äldre män har låga nivåer av adiponektin och magra har höga nivåer, säger professor Dan Mellström som har lett forskarteamet.

Förhöjda halter av fetmahormonet adiponektin kan också vara förklaringen till den en plötsliga viktförlusten som äldre drabbas av.

– Vi har i många år försökt att hitta mekanismer för varför visa äldre får en plötslig viktförlust. Men oftast har vi inte hittat anledningen till viktförlusten och det är möjligt att höga nivåer av det här fetma hormonet kan ha en viss betydelse, säger Dan Mellström, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Studien, som 11 000 män deltagit i, visar att en viktförlust till följd av förhöjda nivåer av fetma hormonet adiponektin kan få flera allvarliga konsekvenser för de drabbade; ett skörare skelett, fler frakturer, mindre och svagare muskelmassa samt ökad risk för fallolyckor och död.

Men forskarnas upptäckter om fetmahormonets inblandning i uppkomsten av benskörhet har än så länge endast en akademiskt betydelse men ingen praktiskt för att stoppa sjukdomen.

– Vi vet ju att fetmahormonet är inblandat men vi vet inte varför det blir så högt hos vissa. Det är mycket forskning som återstår innan man kan få en klinisk glädje av de nya rönen, säger Dan Mellström.

Var tredje svensk äldre kvinna och var sjätte man lider idag av benskörhet.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".