Foto: Adam Ihse/Scanpix.
missade hudcancerprov

Tålamodet tryter med SU

"Börjar dra ut väl mycket på tiden"
1:34 min

Socialstyrelsen har ännu inte börjat granska Lex Maria-anmälningarna om de omtalade hudcancermissarna på patologen på Sahlgrenska. Orsaken är att SU fortfarande inte är färdigt med den interna utredningen.

En som väntar på resultaten är David Milton. I två år trodde han att hans leverfläck var ofarlig men i våras fick han veta att han har malignt melanom.
– Det var en chock för mig och hela familjen. Man tror att det inte är  någonting och så ringer de och säger att man har cancer.

David tror alltså att hudcancerskandalen hade kunnat undvikas. Han och andra drabbade väntar otåligt på Socialstyrelsens granskning. Men när den kommer igång är oklart. Socialstyrelsen har ännu inte fått in alla handlingar från SU och nu börjar tålamodet tryta, säger handläggaren Eva Stolpe.
– I grund och botten är det naturligtvis riktigt och nödvändigt att Sahlgrenska som vårdgivare gör en ordentlig granskning av sin verksamhet inom patologin, men det här börjar att dra ut lite väl mycket på tiden.

Har ni några påtryckningsmedel att förmå Sahlgrenska att skynda på?
– I lagstiftningen finns det möjligheter för oss att vara skarpare när det gäller att ställa krav på att få in begärda uppgifter från en verksamhet. Nu har vi fått löften att det kommer in inom kort och skulle det ytterligare fördröjas är det en fråga som vi får bolla vidare till Socialstyrelsens ledning.

Hur länge till är du beredd att vänta innan du tar till de maktmedel ni har för att förmå Sahlgrenska att komma till skott?
– Vad jag behöver veta är om det finns en rimlig orsak till att det dröjer. Hade det dykt upp nya frågor som man måste ta i. Någonting som man upptäckt kanske helt nyligen. Så jag vill inte besvara frågan innan jag vet mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".