Marina Johansson och hennes bostad samt en bild ur förundersökningen. Foto: Scanpix och Polisen. Montage: P4 Väst.
Marina-rättegången

Åklagaren säker på sin sak

Någon kropp har fortfarande inte hittats men idag börjar rättegången i hovrätten mot den 38-årige man som misstänks för att ha mördat Marina Johansson i Spekeröd förra sommaren.

Det blev en friande dom för 38-åringen i tingsrätten som inte tyckte det var ställt bortom allt rimligt tvivel att det hade gått till på det viset som åklagaren Per-Åke Kvarnström hävdade.

Åklagaren hävdade att Marina Johansson skjutits med en pistol i sängen av den för detta pojkvännen som fortfarande bodde kvar i huset och att han sedan forslat undan kroppen och undanröjt alla spår.

Men en tabbe av polisens tekniker försvårade bevisläget för åklagaren för det blod som fanns i sängen upptäcktes först fem månader efter Marinas försvinnande och sedan undersöktes inte alla prover som togs.

Försvaret menade att allt blod därför inte behövde vara Marinas men nu har alla prover undersökts.
– Undersökningarna av de övriga proverna visar att allt blod kom fråm Marina och det är stora mängder blod och jag kommer att påstå att Marina inte kunnat lämna sängen levande, säger Per Åke Kvarnström

Åklagaren ska också presentera resultaten av en djupare undersökning av ett förmodat kulhål i sovrumsväggen som han menar styrker teorin om att Marina skjutits i sängen av ett vapen som fanns i huset men som nu är försvunnet.

Kulan gick igenom kroppen och hamnade sedan i väggen menar åklagaren.

I övrigt kommer hovrätten under de fem rättegångsdagarna att få höra inspelningar av de förhör som hölls i tingsrätten.

38-åringen bor idag på en ort i Värmland tillsammans med en ny flickvän men idag är han tillbaka för hovrättsförhandlingarna i Göteborg.

Nu återstår att se om åklagaren genom de kompletteringar som skett i utredningen kan övertyga hovrättens ledamöter om 38-åringen är den ende som kunnat så effektivt dölja alla spår som kunde ge svar på vad som hänt Marina.
– Det är sådana åtgärder och det rör sig om en sådan lång tidsperiod så det finns inget utrymme för en alternativ gärningsman, säger åklagaren Per Åke Kvarnström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".