General Motors är tveksamma till Saabs Kina-affär. Foto: Scanpix.

General Motors stoppar Saab-affär

GM:s James Cain: Vill inte släppa teknologi till potentiella konkurrenter (engelska
1:02 min

General Motors släpper inte tekniklicenserna om Saab blir kinesiskt. Affären med Pang Da och Youngman kan därmed inte godkännas.

– Med det här förslaget kan vi inte gå med på att fortsätta med licenserna, säger James Cain, GM:s talesperson till P4 Väst.

-Det här var inget lätt beslut för oss att fatta. Och det är definitivt, säger James Cain, GM:s talesman.

Stoppet gäller försäljning av tekniklicenser för modellerna 9-3, 9-5 och 9-4 X - just de bilar som skulle ge bröd på bordet de närmaste åren innan nya modeller kunde tas fram med kinesiska pengar.

Enligt planen skulle Saab Automobile tas över av Youngman och Pang Da. Två dotterbolag skulle bildas i Kina för tillverkning och distribution. Kineserna skulle investera motsvarande cirka sex miljarder kronor på två år och totalt 20 miljarder till 2017.

Men i Kina samarbetar GM med biljätten SAIC, där de bland annat bygger och säljer Buick LaCrosse - en systerbil till 9-5. Och enligt Cain är det av intresse för GM:s aktieägare att inte egen teknik hamnar hos konkurrenter.

– Det gäller både Kina och andra marknader.

Är det möjligt för Saab att bygga bilar utan licenser från GM?
– Det är egentligen en fråga för Saab att svara på. Men när vi sålde Saab till Spyker fanns en betydande del tekniklicenser med i affären för att göra det möjligt att fortsätta produktionen.

Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller säger att GM:s nej ska diskuteras med Pang Da och Youngman och att nu gäller "tillbaka till ritbordet".

"Eftersom det här upplägget uppenbarligen inte fungerar", skriver han i ett sms till TT.

Muller hoppas också att de kinesiska företagen kan förhandla med GM.

Anette Hellgren, ordförande i facket Unionen på Saab Automobile, vill ha snabb information från Saabs ledning om vad GM:s besked innebär.

-Jag har fått bilden att det är flera steg som det måste fattas beslut om i den här affären, och att detta är ett av dem.

Håkan Skött, ordförande för IF Metallklubben på Saab i Trollhättan, vill inte kommentera GM:s beslut.

-Jag vill få information från rätt källor först, alltså mitt eget företag.

Västekot/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".