Tolv ordningsvakter och entrévärdar på två nattklubbar i Göteborg åtalas för övervåld. Foto: Scanpix
Rättegången mot de brutala krogvakterna:

"Jag kom undan med bulor och blåmärken"

Johan Wehle:” Jag kom jag lindrigt undan”
2:27 min

På tisdagsmorgonen startade rättegången mot mot tolv ordningsvakter och entrévärdar på nattklubbarna Nivå och Push, som misstänks för övervåld mot kroggäster.

Strypgrepp, knytnävsslag på fängslade gäster och stulna värdesaker från gäster.

Det är några av de saker som de tolv ordningsvakterna och entrévärdarna på nattklubbarna Nivå och Push står inför rätta för i Göteborgs tingsrätt med början idag.

-- Fysiska skador fick jag en svullen kind, svårt att svälja, blåmärken på halsen, en bula i bakhuvudet så jag kom ganska lindrigt undan.

Johan berättar att han och hans kompisar var på nivå i Göteborg på vipavdelningen. Där blev det lite stökigt med gänget som satt bredvid å dom tjafsade och knuffades lite. Vakterna kom och tog med sig Johan och fyra till till ett annat rum.

– Där inne så blev vi uppställda mot väggen, där går allt lugnt och städat till, tills vaktchefen kommer dit och är vansinnig.

Vaktchefen som Johan pratar om är den ordningsvakt som står åtalad för flest fall av misshandel. Av de tio misshandelsfallen som rättegången ska handla om ska just den här ordningsvakten varit inblandad i åtta av dem.

– Först skrek han "nu ska jag visa er era jävla fittor". Först springer han fram till en av mina vänner och tog stryptag på han, då säger jag vi kan väl reda ut vad som hänt istället. Då kommer han fram till mig, dunkar mitt huvud i väggen slår mig i ansiktet med handflatan och tar struptag på mig istället.

Förutom Johan Wehle är det tolv till som ska ha blivit misshandlade på Push och Nivå enligt åtalet. Det första för drygt tre år sen å det sista för ett å ett halvt år sen. Flera ska ha blivit handfängslade bakom ryggen och sen sparkade å slagna med knytnävarna, ofta i ett stängt källarutrymme.

Men alla de åtalade ordningsvakterna och entrévärdarna säger att de inte använt nåt övervåld. Hans Gaestadius är advokat till ordningsvakten som står åtalad för flest brott och säger att hans klient förnekar allt och att han tror att han kommer att frias.

– Dels är det tidutdräkten som är bedrövlig, säger advokat Gaestadius. Sedan är det även många delar av utredningen som bärs upp av mycket svag bevisning. Den är motsägelsefull och till synes korrigerad under senare delar av utredningen.

Men åklagaren Ann-Sofie Prahl tycker att bevisningen ser bra ut.

– Det här har skett systematiskt menar jag och vid så många tillfällen, det som målsägande beskriver så beskriver dom nästan samma händelseförlopp.

– Jag hoppas att de här förhoppningsvis domarna kommer leda till en förändring i krogklimatet och krögare tar mer ansvar för sina vakter för att inte vilket rötägg som helst hamnar i en dörr för att det är ett icke så glamouröst jobb, säger Johan Wehle.

Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".