Nya Älvstaden omfattar Gullbergsvass, Frihamnen och Ringön. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Nya Älvstaden börjar ta form

"Livsmiljöerna är viktiga"
1:33 min

Nu börjar planerna på centrala Älvstaden ta form. Imorgon invigs en utställning på Stadsbiblioteket där tio förslag visas på hur de centrala delarna av Göteborg skulle kunna se ut. Projektledare Bo Aronsson säger att arbetet visar hur man ska tänka när man utvecklar en ny stadsdel:

– En stadsutveckling ska utgå från andra principer än vad vi är vana vid. Det handlar om livsmiljö och sättet att leva som är centrala. Då måste man börja med en annan utgångspunkt. Vad är det för stad vi vill leva i, skapa, vilka verksamheter ska vi ha. Det för de här tio teamen olika diskussioner kring och illustrerar på olika sätt.

I juni i år bjöds tio grupper från Europa och Sverige in till en workshop i Rådhuset. Den skulle ta fram en vision och strategi för centrala Älvstaden, det vill säga området runt Frihamnen, Gullbergsvass, Ringön och Södra Älvstranden bland annat. Nu har de tio grupperna jobbat klart sina idéer och göteborgarna får en chans att se dem.

Via Centrala Älvstadens hemsida kan göteborgarna lämna synpunkter och det kan man också göra i själva utställningslokalen. Ett klart förslag ska presenteras för politikerna i kommunstyrelsen att ta ställning till före sommaren.

Och det finns vitt skilda idéer bland de tio förslagen som ställs ut, säger Bo Aronsson.

– Alltifrån väldigt tydliga idéer om att göra Frihamnen till en park, andra säger att där måste vi bygga smart istället. Det finns tankar om att göra Gullbergsvass till en sjö och bygga sjönära bostäder där, säger Bo Aronsson.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".