Rödasten-förundersökningen kritiseras

Gilborne: ”Svaga indicier”
1:27 min

Förundersökningen kritiseras kring det uppmärksammade tillslaget då Röda stens konsthall utrymdes och fyra personer greps. Tre män är idag häktade, misstänkta för förberedelse till mord.

Förundersökningssekretess råder och försvaret kritiserar utredningen för att stå still.

Senast i morgon måste åklagaren väcka åtal eller begära mer tid.

Urban Gilborne försvarar en av de tre:

--Den här förundersökningen har byggt på relativt svaga indicier, och det har inte förändras, trots att vi är inne på två månaders bevisprövning, säger Urban Gilborne.

Det var på kvällen den 10 september som Säpo, polisen och nationella insatsstyrkan under uppmräksammade former gjorde ett tillslag i Göteborg. Fyra unga män greps i centrala stan och konsthallen Röda Sten där invigingen av Götebrogs internationella konstbiennal pågick uytrymdes. Men det som först var misstankar om förberedelse till terrorbrott ändrades till förberedelse till mord och en av de fyra släpptes.

Av offentliga handlingar i målet som ekot tagit del av framgår det att det är konstnären Lars Vilks som var det tilltänkta mordoffret. Men förundersökningssekrettess råder och vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vill inte bekräfta uppgiften. Och hon tillbakavisar försvarets kritik.

--Nu har vi haft omhäktningsförhandlingar, då häktningsfrågan har prövats av både tingsrätt och hovrätt, så det är klart det händer saker. Försvararna har inte fullkomlig koll på allt som sker i en utredning. Vi arbetar så snabbt som vi någonsin kan, säger Agnetha Hilding Qvarnström, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren.

Senast i morgon onsdag ska Agnetha Hilding Qvarnström väcka åtal eller begära längre tid.

Helén Palmqvist Novik
helen.palmqvist.novik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".