Ambulans fastnade i tullkontroll

I somras fastnade en ambulans under utryckning som skulle transportera en svårt skadad patient från Sverige till Norge, i en tullkö på den norska sidan. Allt gick dock bra och patienten överlevde.

Händelsen har resulterat i en intensiv brevväxling länderna emellan där ambulanssjukvården i både Sverige och Norge vill veta vad som gäller. Det vill säga om brådskande ambulanstransporter över den svensk-norska gränsen över huvud taget är möjliga, utan att bilarna ska behöva fastna i en gränskontroll.

Sedan 1974 finns ett samarbetsavtal mellan sjukhusvården i norska Östfold och Västra Götalandsregionen. Avtalet gäller samarbete vid akuta sjukdomsfall, olyckor och brådskande förlossningar.

Men i somras gick allt galet. Då tog en norsk och en svensk ambulans hand om en svårt skadad patient på den svenska sidan om gränsen. Eftersom tillståndet var så kritiskt beslutade man att åka till närmaste sjukhus, sjukhuset i Fredrikstad i Norge.

Men så snart ambulanserna hade passerat gränsen tvingades de in en kö för tullundersökning. Först efter en stund lyckades man övertyga de nitiska tulltjänstemännen och transporten kunde fortsätta.

Debaclet till trots gick allt bra. Patienten överlevde utan men.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".