Inga bilder utan lov längre: Jurek Holzer/ Scanpix

Fotoförbud på förlossningen

OK att fota babyn inne på rummet
0:55 min

Allt fler sjukhus har infört förbud mot att fotografera och filma inne på sjukhusen. Sju landsting, bland annat Västra Götalalandsregionen, har nu infört ett allmänt fotoförbud - och fler landsting är på gång. Anneli Falk är chef för förlossningsvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

-Användningen av media har förändrats de senaste året. det är också av respekt till övriga patienter och anhöriga som vistas på sjukhuset, så då får man be om särskilt tillstånd.

Vad tycker vårdpersonalen om att det tagits bilder och filmats när de jobbar?

--En del tycker nog inte att det känns bra. I vårdsituationen behöver personalen koncentrera sig på sitt arbete.

För alla föräldar som vill fota sitt nyfödda barn ska det gå bra även i fortsättningen. När man är ensam inne i vårdrummet är det inga problem, och under förlossningen kan man också få fotograferingstillstånd, förutsatt att man kollat med vårdpersonalen först.

--Det är traditionellt sätt många som har med sig kamera och filmutrustning. Vi vill poängtera att det är viktigt att man ställer frågan om det är okej att filma, och att man respekterar om vårdpersonalen säger att man inte är bekväm med det, säger Anneli Falk, chef för förlossningsvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".