Säkrare besked om blodförtunnande medicin

Nu ska kontrollen av patienter som använder blodförtunnande mediciner bli bättre och säkrare, tack vare en ny metod att mäta blodet.

Forskare på Sahlgrenska akademin och Chalmers har tagit fram en ny mätmetod som ger mycket säkrare besked om vilka patienter som riskerar komplikationer som stroke, blödningar och andra livshotande tillstånd.

Blodförtunnande medel ges ofta till äldre patienter som har någon form av hjärtbesvär som som förmaksflimmer. Då ordineras i många fall Waran.

Problemet idag är att läkemedel som Waran är svåra att dosera.

Detta innebär att patienterna måste ta blodprover regelbundet, för att läkarna ska kunna avgöra om blodets tjocklek ligger på en önskvärd nivå.

För många patienter kan det bli många återbesök och inställningar av dosen, särskilt om proven visar sig vara dåliga.

Läkaren Marcus Lind är en av forskarna som i en studie på 20 000 patienter provat ut en ny mätmetod.

Den nya metoden ger betydligt säkrare utlåtanden om vilka patienter som ligger i riskzonen för allvarliga komplikationer och som behöver sjukhusvård.

Den här mätmetoden tar hänsyn till hur tjockleken på blodet varierar upp och ner.

Enligt göteborgsforskarna så kan man då med mycket större säkerhet, än med den gamla mätmetoden, påvisa vilka patienter som riskerar stroke, blödning eller dödsfall.

Tommy Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".