Kärnsjukhuset larmade inte och pojken misshandlades på nytt av sin pappa. Foto: Marie Schnell Forkman/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Misshandlade sitt barn på sjukhuset

Socialstyrelsen: ”Det är väldigt allvarligt.”
1:26 min

Trots att det fanns misstanke om att pappan skakat och misshandlat sin pojke, så tilläts han sova över hos honom på Sahlgrenska sjukhuset. Där misshandlade pappan honom igen. Socialstyrelsen anser att sjukvården brustit.

Det är både Kärnsjukhuset i Skövde och Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg som kritiseras.

Istället för att kontakta socialtjänsten i Töreboda och barnsjukhuset, när misstankarna om barnmisshandel till slut uppkom, så skrev personalen på Kärnsjukhuset bara i en informell journal: "Tacksam om ni i Göteborg kan ta ställning till barnmisshandel som orsak..." 

Men på Sahlgrenska i Göteborg fick ingen det budskapet. Pappan kunde sova över hos barnet och på morgonen upptäcktes nya blåmärken. Sex dagar senare gjordes en anmälan till socialtjänsten. 

– Det är fullt klart att i det här fallet så var det en bristande informationsöverförning vilket naturligtvis är väldigt allvarligt. Sådant här ska vara säkert. Därför kritiserar Socialstyrelsen, säger Ann-Britt Thörn, inspektör på Socialstyrelsen.

Men för livet
 I den rättsundersökning som sedan gjordes konstaterades flera äldre blödningar, hjärnskador, blåmärken, brutna revben och brott på lår- och skenben. 

Enligt Ann-Britt Thörn så har sjukvården nu åtgärdat de missar som ledde till det ödesdigra misstaget.

– De har tagit fram riktlinjer men kan enligt vår bedömning förbättra dem ytterligare. Man måste också hålla det här levande i sin verksamhet. 

Barnet har fått men för livet.
Pappan dömdes i april till fyra års fängelse för misshandel.

Tidigare rapportering om misshandeln

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".