I helgen finns chans att besöka passivhus.Foto: Passivhuscentrum

Energisnåla hus till allmän beskådan

I helgen öppnar många som bor i energisnåla passivhus sina hem för allmänheten. Det handlar om att inspirera till ett mer klimatsmart boende. Och det är inte svårt att få husägare att ställa upp, säger Joa Ivarsson, projektledare för programmet Energieffektiva byggnader, som drivs av Västra Götalandsregionen:

– Oftast är man ju stolt över att man bor i ett energieffektivt hus och vill därför visa upp det.

Passivhusdagarna anordnas för tredje året i rad av Västra Götalandsregionen i samarbete med Passivhuscentrum. Intresserade kan titta in i hus i bland annat Alingsås, Göteborg och Lerum. Även offentliga verksamheter i passivhus visar upp sig. Intresset för energisnåla hus är betydligt större i västragötalandsregionen än i övriga landet säger Joa Ivarsson:

– Det byggs väldigt mycket energieffektivt just i Västragötalandsregionen. Vi vet sedan en studie att 24 procent av alla lägenheter byggs energieffektivt, att jämföra med elva procent i landet i övrigt. Vi ser en större marknad inom vår region.

Hur kan det komma sig?

– Vi vill gärna tro att det har att göra med att vi drivit det här programmet under flera år där vi kan stimulera med projektmedel, till exempel det här med passivhusdagarna, vi ger också medel till passivhuscentrum i Västra Götaland som ligger i Alingsås men även till andra projekt. Mycket bygger på en samverkan mellan forskningen och praktiken, säger Joa Ivarsson, projektledare för programmet Energieffektiva byggnader, Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".