Inspärrad flicka ingen "sexslav"

Åklagaren i det uppmärksammade fallet i Göteborg där en 14-årig flicka hållits inspärrad över ett år vänder sig mot beskrivningen i medier att hon hållits som "sexslav".

-Det är helt fel, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Så här vill han i stället beskriva det som hänt.

-Det är en tragisk händelse med många offer. Det har utmynnat i att jag misstänker att de här människorna begått människohandel, de har bemäktigat sig en person och försatt henne i nödläge, säger Ahlstrand.

Tre män och en kvinna har häktats samtliga misstänkta för människohandel. En av männen, en 25-åring och kvinnan, som är 45 år, misstänks även för våldtäkt samt våldtäkt mot barn.

Men två av de häktade är ju misstänkta även för våldtäkt?

-Ja, det finns en misstanke om sexuella övergrepp. Det betyder inte att man ska använda ord som sexslav eller något sådant.

Ahlstrand tycker att fallet har hårdragits. Men man undrar ju vad det då handlar om.

Är det ett tvångsäktenskap?

-Jag vill inte närmare gå in på vad det är. Men det handlar om att man hämtar en flicka från Serbien, för henne hit och försätter henne i ett nödläge.

Har hon varit inlåst i lägenheten?

-Nja, man håller henne där i alla fall.

Bertil Åkesson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".