Allt fler antisemitiska brott anmäls. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Antisemitiska brott ökar i väst

"Glåpord vanligt"
1:13 min

Judar i Göteborg utsätts för glåpord och rasistiska tillmälen utanför synagogan på Stora Nygatan. Inte i samma utsträckning som i Malmö, där det anmälts 21 antisemitisk brott hittills i år. Det är lika många som under hela året i fjol. Men för de som utsätts är det mycket otrevligt, säger Daniel Jonas, kanslichef i Judiska församlingen i Göteborg.

Susanne Gosenius, brottsoffersamordnare hos polisen i Skåne, tror att det finns ett stort mörkertal och att många brott aldrig kommer till polisens kännedom.

-Ökningen kan bero på att polisen satsar mer resurser på hatbrott, att benägenheten att polisanmäla har blivit större eller att det faktiskt begås fler hatbrott med antisemitiska förtecken, säger hon.

Under alla förhållanden sticker Malmö, enligt Gosenius, ut jämfört med det övriga landet när det gäller hatbrott mot judar. Däremot minskade antalet islamofobiska hatbrott under första halvåret i år jämfört med 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".