Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Efter SDN-sammanslagningen:

Ökad arbetsbelastning för kommuncheferna

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 16.51
Pressade kommunchefer
(1:30 min)

Efter sammanslagningen för snart ett år sedan av 20 stadsdelsnämnder till 10, klagar nu Göteborgs stads chefer på arbetssituationen.

Cheferna känner sig pressade av en ökad arbetsbelastning visar en facklig enkät som besvarats av drygt hälften av kommunens 1 000 chefer. Och kommunens service påverkas, säger Marcus Gustavsson, ordförande i tjänstemannafacket Vision (före detta SKTF) i Göteborgs stad:

– Ja, det har blivit en sämre arbetsmiljö för chefer och många andra som jobbar inom stadsdelarna. Det drabbar ju dem vi är till för i slutändan, medborgarna. En sämre service, helt enkelt, säger Marcus Gustavsson, som är ordförande i tjänstemannafacket Vision, fd SKTF, i Göteborgs stad.

Sammanslagningen av stadsdelsnämnder skulle spara pengar genom färre chefer. Färska rapporter pekar också på besparingar, trots att det ofta finns lika många eller fler höga chefer än tidigare. För det är chefer på lägre nivå som som har minskat och de har då fått ansvar för fler anställda.

– Motiveringen är att man ska finansiera de nya chefsleden, så det har blivit tvärtom mot vad som var menat från början.

Marcus Gustavsson säger att många som kontaktar honom är trötta och slitna.

– De upplever att sen omorganisationen drevs igenom har arbetssituationen blivit mycket värre.

Fackförbundet Vision kräver nu att chefer inte ska ha fler än 25 underställda. Idag kan det vara 40-50 på många håll.

– Det måste Göteborgs stad ta tag i, i alla förvaltningar, och se till att cheferna har ett rimligt antal underställda medarbetare.

Många har också synpunkter på att organisationen blivit mer otydlig, att det är oklart vem som beslutar vad.

Cheferna känner enligt enkäten inte heller stöd från den politiska ledning som beslutat om förändringarna, säger Marcus Gustavsson.

– Många efterfrågar en bättre och tätare dialog med politikerna, för att de ska få kunskap om hur verkligheten fungerar och vad deras beslut får för effekter - så att de kan försöka rätta till det.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".