Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En obehaglig baksida av skolgången. (Bilden ej tagen på någon göteborgsskola) Foto: Heiko Junge/Scanpix
Brottsplats skola

Skolan tog inte mobbningen på allvar

Elias: ”Skulle jag bli slagen idag igen?”
1:32 min

Skolan är inte alltid den trygga plats den ska vara. Varje dag utsätts elever för stölder, våld och kränkningar i skolan. P4 Göteborg granskar av högstadieskolan som brottsplats och vill ha hjälp av er lyssnare.

I sjuan och åttan utsattes Elias på Stenbocksskolan i Ulricehamn för bötning och hot om stryk ifall han inte betalade, det blev spottloskor och många slag men skolan satte inte stopp för hans plågoandar och han tvingades byta skola.

– Vad ska hända idag? Ska jag bli slagen idag igen? Vad är meningen med den här dagen var frågor Elias ofta ställde sig. Så mycket har jag haft kontakt och gått in till rektorn nästan varje dag och frågat och sagt det och detta har hänt.

Det är många som känner obehag inför skoldagen för det händer mycket i korridorerna och i omklädningsrummen som lärare och rektorer aldrig får kännedom om. Kriminologer ser skolan som den mest brottsutsatta arenan i samhället näst stökiga idrottsevenemang.

Skolorna i Göteborg skickar exempelvis in 2-3 polisanmälningar i veckan. Enligt samverkansgruppen Ung och Trygg handlar det oftast om olaga hot och misshandel på skolorna. Stölder av elevers datorer har ökat och nätmobbningen är svår att komma åt.

Skolorna har en skyldighet att agera om ett barn kränks men det kan också vara som i Elias fall där han och föräldrarna upplevde att skolan svek.

Visserligaren dömdes flera skolkamrater i tingsrätten men ansvaret för problemen lades på honom och man började utreda om han har ADHD

– Så här efteråt så tänkte jag: vad fasiken ska de göra det här för. Neuropsykiatrik utredning på mig. Det har väl inget med om man blir slagen att göra.

– Det har ju med hjärnan att göra, säger Elias som egentligen heter något annat.

Har du eller någon nära dig erfarenheter om brott i högstadieskolan? Mejla mig eller ring 031 - 83 76 00 och fråga efter Epp.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".