Många lider av sömnsvårigheter. Foto: Nina Varumo/Scanpix.

Nytt medel för sömnlösa

"Det här är inte beroendeframkallande"
1:18 min

En ny typ av läkemedel mot sömnproblem testas nu på bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Var femte vuxen svensk har någon form av sömnsvårigheter och var tredje svensk kvinna över 55 lider av kronisk sömnlöshet. Det här kan bli en lösning för många av dem, tror Jan Hedner, professor vid Sahlgrenska akademin.
– Fördelarna med det nya sömnmedlet är först och främst att det tillåter en normal sömn. Det gör inte de traditionella sömnmedlen. Här påverkar man inte sömnmekanismen i sig utan man slår av vakenheten och då kan hjärnan hämta en naturlig sömn. En annan potentiell fördel, så vitt man nu kan se, är att det nya sömnmedlet saknar alla beroendeframkallande egenskaper.

Det nya sömnmedlet har hittills testats på cirka 10 000 patienter och biverkningar verkar vara sällsynta och ofarliga.
– Det kan vara illamående, magont eller huvudvärk men det är hanterbara biverkningar så här långt och de förekommer i begränsad omfattning.

Vilka personer med sömnstörningar kommer att ha mest nytta av det nya sömnmedlet?
– Än så länge kan vi bara gissa. Men vi tror att den grupp som har ett högt aktivitetspåslag just när man ska somna är den grupp som ska svara bäst på läkemedlet.

De som vaknar mitt i natten och inte kan somna om, kommer de att få någon glädje av det nya sömnmedlet?
– Ja, det har man. Man får färre uppvaknanden under natten och man sover längre. Man kan säga att än så länge så stöder de data vi har en bra effekt på alla typer av sömnstörningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".