Arkivbild. Foto: Scanpix.

Allt längre väntetid på ambulans

Den tid det tar från att man ringt SOS tills ambulansen kommer fram har stadigt ökat. Akut sjuka i Göteborg måste idag vänta mer än femtio procent längre än i början av 1990-talet.

– Det har ökat från fem minuter till åtta minuter och det är en mer än femtioprocentig ökning av väntetiden, säger medicine doktor Martin Fredriksson, som nyligen disputerade vid Sahlgrenska Akademin.

Men det handlar om tre minuters längre väntetid är det så farligt?

– Tre minuter kan låta som inte så mycket men internationella studier visar att för varje minut som går så minskar överlevnaden vid hjärtstopp med 24%.

Är det bara hjärtstopp som det är så livsavgörande för?

– Nej absolut inte. Svåra trafickolyckor med stora blödningar, andningstillestånd, kvävningar, akuta blodförgiftningar- där är det ju frågan om liv och död, verkligen.

Men trots det så tvingas de livshotande sjuka att vänta allt längre och längre på en ambulans. Och förklaringarna eller är många:

– Dels så finns det ju den uppenbara förklaringen att från 1992 fram till nu så har ju Göteborg vuxit. Det vet vem som helst som åkt genom Tingstadstunneln att där är det nästan kö dygnet runt och så var det väl inte riktigt på 1990-talet, säger Martin Fredriksson.

– Men vi har också sett, bekymmersamt, att beläggningsgraden - det vill säga antalet ambulanser som är upptagna av transporter- är mycket högre idag jämfört med tidigare. Det finns alltså färre ambulanser lediga om akutlarmet kommer.

Och vad beror det på?

– För få ambulanser eller felaktiga prioriteringar, svarar Martin Fredriksson. Det har sett en skiftning, framför allt på SOS Alarm, där man gör en prioritering. Och gruppen av prioritet 2, det vill säga transporter som ska göras inom två timmar har ökat ordentligt under perioden, vilket gör att fler ambulanser är upptagna hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".