Julia Hellmark-Killick och Sofia Delhag. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio.
Göteborg

Hjultomten snart ledig

1:21 min

Vid årsskiftet ska Göteborgshjulet flytta till Liseberg och frågan är vad marken vid Göteborgsoperan då ska användas till.

Fem miljoner kronor är redan avsatta för att återställa tomten och kommunen ska nu  fråga barn och ungdomar vad som ska göras.

Kanske kan det bli som högstadieeleverna Sofia Delhag och Julia Hellmark-Killick vill:

– Kanske kan man bygga en utomhusscen så ungdomar och barn kan få uppträda lite för allmänheten? Teater, sång, dans för ungdomar och barn - det skulle vara roligt, säger högstadieleven Sofia Delhag när hon passerar hjulet.

– För alla som har lust, flikar kompisen Julia Hellmark-Killick in.

Tankarna om en ny scen kan nog dyka upp igen när kulturnämnden till våren startar det idéarbete med barn- och ungdomsdialog, som en enig kommunstyrelse häromdagen fattade beslut om.

Barn och unga ska vara med i planeringen, för innan hjulet startade i maj förra året var Kanaltorget ofta mötesplats för ungdomar och barnfamiljer.

– Det är en central och viktig plats, som var en väldig tillgång för ungdomar och barn innan hjulet provisoriskt ställdes där. Det är några av de tankarna som vi gärna vill återföra, säger ansvariga kommunalrådet i markfrågor, socialdemokraten Owe Nilsson.

Fem miljoner kronor finns alltså redan till den nya utformningen intill Älvrummet. Frågan är hur många djärva idéer som får plats.

– Världens största manga-affär skulle varit nice, säger Julia och skrattar med Sofia, när de passerar Hjultomten. Ja, så kallas den av politikerna, berättar Owe Nilsson.

– Vi brukar skoja om det. Att i Göteborg blir (h)jultomten ledig i december.

Roger Blomqvist

roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista