Finansieringen problem när extrahjälp till äldre göteborgare diskuteras

Hur äldre göteborgare ska kunna få hjälp med saker som inte ryms inom hemtjänsten är nu en fråga för Göteborgs kommunledning.


Efter en moderatmotion utlovas nu försök med extrahjälp till gamla i Göteborg.

Men att erbjuda extrahjälpen till självkostnadspris - som moderaterna vill - tänker den styrande majoriteten inte göra.
Eva Olofsson i vänsterpartiet är bland annat intresserad av försök i Stockholm och Linköping där gamla kan få hjälp med reparationer, trädgårdsarbete och annat och betala enligt hemtjänsttaxan.
Den kritiska frågan är om kommunen ska subventionera extratjänsterna, antingen det nu blir hemtjänsten som utför dem eller om de upphandlas privat.
Moderaterna vill inte att det ska kosta kommunen något. Men om kommunen gör en upphandling av extratjänsterna kan man troligen få ner priset så att en del göteborgare orkar med det, säger moderaten Jonas Ransgård i kommunstyrelsen.

Nu blir det inte som moderaterna vill och en förklaring till det kan vara att extra hemtjänst kan vara ett steg mot en delprivatisering av den ordinarie hemtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista