Lång handläggning av klagomål på vård

Socialstyrelsen tog i januari över handläggningen av enskildas klagomål om fel i vården från HSAN. Men fortfarande har Socialstyrelsen stora problem med att klara av sitt uppdrag inom rimlig tid.

En som drabbats av detta är Lena Carlshede som i mitten av juli anmälde Uddevalla Sjukhus för allvarliga fel i samband med vården av hennes 87 årige far Herman. Men trots att det har gått fem månader sedan anmälan registrerats hos Socialstyrelsen så har inget hänt.

– Jag fick besked att man fortfarande inte har lagt ut någon handläggare på ärendet, berättar Lena.

Efter en enkel handoperation fick Herman allvarliga symptom som läkarna inte kunde förklara. Han hade starka smärtor och hade allt svårare att kommunicera och familjen började göra sig beredd på det värsta.
--Vi trodde att han inte skulle klara sig och vad jag har förstått så har läkarna sagt det till honom också, säger Lena.

Strax efter att han fick det här beskedet skrevs Herman ut från Uddevalla sjukhus. Men hans tillstånd blev snart akut och hemtjänsten kallade på ambulans som den här gången körde honom till sjukhuset i Näl.

Men där blev han, till allas förvåning, snart helt symptomfri och kunde efter några dagar åka hem som en frisk man. All värk försvann och symptom på förvirring eller demens som anhöriga fick höra att han led av var nu helt borta.
Trots det eller kanske just därför beslutade Lena att anmäla Udevalla sjukhus till Socialstyrelsen.

– Vi är ju jätte glada att pappa är bra men,vi känner att det det hände med honom behöver granskas så att det inte upprepas igen.

Nu har det gått fem månader sedan Lena skickade sin anmälan till Socialstyrelsen. Men än så länge har ingenting hänt.
--Det är upprörande och jag känner att det här är ju bara ett fall, en anmälan, men det finns ju massor, säger Lena. Och hur ska vi kunna lita på Socialstyrelsen.

Maria Wendehög

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista