Föräldrakritik mot elevflytt

1:44 min

Efter jul ska 300 skolbarn flytta från Annedalsskolan till Nordhemsskolan. Annedalsskolan ska renoveras och mögelsaneras. Men föräldrar till barn på Nordhemsskolan vill att politikerna tänker om.

Carolina Engström och Therese Andersson har båda barn på Nordhemsskolan:
– Jag tycker det är helt orimligt att det bara finns en enda lösning.
– Jag är jätteorolig för personal och barn. Jag är orolig för leken på skolgården och för fritidsverksamheten. Idag leker barn upp till sjätte klass som är ute och leker. Idag är det kanske som mest 150 barn i den åldern ute och leker. Och så kommer det 300 barn till upp till sexan, vilket innebär att det blir upp till 400 barn ute och leker samtidigt på skolgården.

Annedalsskolan är i akut behov av mögelsanering, och därfär måste de cirka 300 eleverna där flyttas till en annan skola. Den 8 december fick föräldrarna till Nordhemsbarnen veta att det var Nordhemsskolan som var tänkt att bli lösningen. Flytten ska ske under jullovet.

Under det gångna året har Nordhemsskolan tagit emot elever från Oscar Fredriksskolan som renoverats. Nu är det alltså dags igen.
– Under den perioden var det verkligen att hålla näsan över vattenytan, både för oss föräldrar och elever och pedagoger.

Nordhemsskolan är inte byggd för att ta emot 300 elever till och stadsdelens skolansvariga medger att det inte är helt oproblematiskt, men Anders Andersson, sektorschef utbildning Majorna Linné, säger att det inte går att tänka om och göra nytt.
– Det var den enda lösningen vi såg att hantera den situation vi hamnat i.

Hade det inte varit bättre att sprida på eleverna?
– Vi hade inte så många alternativ att välja på. Det blev Nordhemsskolan också för att det var den som ingick i planeringen som skolan som Annedalseleverna skulle evakueras till, säger Anders Andersson, sektorschef för utbildning i stadsdelen Majorna Linné. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista