Unik hjälp till misshandlade kvinnor i Göteborg

Göteborgskvinnor som blivit misshandlade av sina män kan nu få snabbt stöd efter polisanmälan. Om de önskar kan barnen i familjen få hjälp - och även den man som utövat våldet.

Projektet, som kallas Utväg, finns i två polisområden, Hisingen och Majorna, och utgår från den s.k. Duluth-modellen. Kvinnor som misshandlats av sina män får omgående stöd efter polisanmälan.


”Eva” säger till SR Göteborg att den dag hon flydde makens tilltagande misshandel blev hon istället utsatt för samhällets misshandel. Men senare - i Utväg - kunde hon bygga upp sin självkänsla genom samtal, enskilt och i grupp med andra misshandlade kvinnor.

”Anders” säger till SR Göteborg att han är tacksam för att han fått hjälp att se på sitt eget våldsbeteende, som han nu hoppas kunna förändra.

Att lappa ihop familjer är det inte frågan om, säger projektledare Eva-Lisa Olsson. Förutom att ge snabb hjälp i våldsutsatta familjer ska projektet lära polis, åklagare, kriminalvård, sjukvård, socialtjänst och familjerätt att samarbeta bättre.

I en serie reportage i P4 Göteborg berättar ”Eva” och ”Anders” - som båda vill vara anonyma - vad Projekt Utväg betytt för dem personligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".