Skattepengar har gått till herrklubb

2:09 min

Det kommunägda EU-kontoret West Swedens vd Kjell Peterson har under flera år låtit skattebetalarna stå för hans privata utgifter. Bland annat flera parkering- och fortkörningsböter i Bryssel. Och medlemsavgiften till den exklusiva herrklubben Royal Bachelors Club i Göteborg

– Vi utnyttjar deras konferensutrymmen och har gjort ett antal gånger. Det ingår i det här, så vi behöver inte betala för det.

Så du är med i denna herrklubb bara för att låna deras konferensrum?
– Bland annat ja. Det ingår i det här så vi behöver inte betala det.

The Royal Bachelors club. Så heter den exklusiva herrklubben i Göteborg, belägen i en stor tegelvilla vid avenyn ovanför Götaplatsen. Klubben med anor från 1700-talet accepterar inga kvinnor som medlemmar.

Kjell Petersons privata medlemsavgift på 6000 kronor har varje år betalats av West Sweden, det vill säga de västsvenska skattebetalarna. Med den i år avgående styrelseordföranden Göran Johanssons goda minne

– Man får gratis möteslokal och annat så jag är inte säker på att det är en kostnad i sista änden.

Har inte kommunen möteslokaler där kommunala verksamheten kan skötas i?
– Det kan dom säkert ha. Det blir inte billigare för det.

Fakturorna för medlemsavgiften till herrklubben går inte att hitta i Sverige. Utan finns i pärmar hos West Swedens belgiska dotterbolag i Bryssel. Och i samma pärmar hittar P4 även Kjell Petersons privata böter. Bland annat parkerings- och fortkörningsböter.

– Den har jag betalat. Den behöver du inte diskutera. Det var fel att den kom in i våra papper.

Så den har inte West Sweden betalat för utan den har du betalat själv?
– Den har jag betalt, ja.

Och det kan du bevisa?
– Ja.

Men det visar sig att Kjell Peterson betalt dom två år gamla böterna, bara för någon vecka sedan, efter att P4 varit i Bryssel och granskat bokföringen. Dessutom: summan på hans inbetalningar inte stämmer överens med böteslapparna. Så vi ringer upp honom igen.

– Om du hittat någon ytterligare här, så är det någon som jag missat och det ber jag om ursäkt för.

Men dom här böterna är två år gamla?
– Jasså, aah okej.

Varför har du inte betalat dom än?
– Jaa, alltså återigen, det är inget som drabbar skattebetalarna. Dom får de pengarna som jag är skyldig i så fall, så det kan vi avföra.