Specialåklagarmyndighet till Göteborg

Göteborgs Åklagarmyndighet kommer efter årskiftet att specialisera sig på vålds-, sexual- och kvinnofridsbrott samt därtill kopplad särlagstiftning, som till exempel könsstympning och besöksförbud .

Detta till följd av den omorganisation som Riksåklagaren (RÅ) beslutat om och som bland annat innebär att dagens sex regionala åklagarmyndigheter läggs ned och samlas i en enda central myndighet, direkt underställd RÅ.

Dessutom inrättas fyra specialinriktade så kallade nationella utvecklingscentra som ska ligga i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Dessa centra ska arbeta med att belysa brister samt förbättra åklagarnas arbetsmetoder, uppföljning och tillsyn.

En huvudorsak till förändringen är politiskt missnöje med att så få misstänkta brott klaras upp i domstol. Av de cirka 1,2 miljoner brott som polisanmäls varje år är det bara ett fåtal som når domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".