Kraftiga höjningar av fjärrvärmeavgifter

Avgifterna för fjärrvärme har i år chockhöjts i flera Västsvenska kommuner och ligger nu över eller långt över riksgenomsnittet.

Det framgår av årets Nils Holgersson-rapport som görs på uppdrag av bland annat hyresgästföreningen och olika bostadsföretag.

Trots att den allmänna prisutvecklingen i år legat still, har avgifterna för fjärrvärme i Göteborg höjts med 8% och motsvarande höjningar har gjorts i flera västsvenska kommuner.

Den dåliga konkurransen eller snarare det kommunala monopolet på fjärrvärme har lätt till omotiverat störa höjningar av fjärrvärmeavgifter i fem västsvenska kommuner - anser Håkan Juthage.

I Allingsås höjdes de med 16% i Kungälv med 11% Mölndal höjde med 9 och i Partille och Göteborg med 8 %.

Fjärrvärmeavgifter i dessa kommuner ligger också över riksgenomsnittet .

I Lerum höjdes fjärrvärmeavgifterna med bara fyra procent men det räckte till för att Lerum skulle hamna bland de tre svenska kommuner där hushålen får betala mest för sitt fjärrvärme .

och det finns ingentig som tyder på att det är slut på höjningar av fjärrvärmeavgifter i Västra Sverige - säger Håkan Juthage.

Nils Holgersson-rapporten görs av Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, HSB, SABO och Riksbyggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".