Pernilla Warnhammar jobbar febrilt för att hinna färdigt inför invigningen av Göteborgs filmfestival ikväll. Foto: Gustav Sandström/SverigesRadio
Göteborg

Ikväll börjar filmfesten i Göteborg

Funktionär: ”Stämningen kommer vara på topp”
1:36 min

I dag börjar Göteborgs filmfestival. Premiärvisningen äger rum klockan sex ikväll på biograf Draken. Under dagen pågår febril aktivitet för att hinna färdigt med alla förberedelser.

– Jag inreder och stylar så att det blir vackert inför invigningen ikväll, säger Pernilla Warnhammar som ansvarar för inredningen.

–Vi lägger ut den röda mattan och ser till så att allting är på plats. Folk kommer få champagne att dricka och blommor och nånting att äta.

Vad blir det för touch på inredningen här på Draken?

– Det är arabiskt tema på festivalen så därför har vi lite arabisk känsla. Ljus och mycket färger, säger Pernilla Warnhammar.

Dagen till ära ska den röda mattan fram. Glitter och glamour, på klassiskt Hollywood-manér. Festivalen pågår fram till den 6 februari. 429 filmer från 80 länder ska visas. Temat för årets festival är arabisk film. Patrik Svensson, som jobbar på festivalens personalavdelning, visar oss in i premiärsalongen på Draken.

– Här kommer det vara premiärmingel. Mest för publiken men också för inbjudna gäster. Sen ska de visa premiärfilmen "Avalon".

Är inte filmfestivalen bara en rolig grej för kultureliten?

– Nej, absolut inte. Det här är en av världens största publika festivaler. Publiken betyder allt för oss, säger Patrik Svensson.

Här är väldigt tyst och stillsamt just nu. Hur tror du att det kommer vara här ikväll?

– Ooh, fantastiskt. Stämningen kommer vara på topp och alla kommer vara så peppade för att det äntligen drar igång.

Gustav Sandström

gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".